Penulis
acapkali berhadapan dengan ‘drama’ air mata apabila memotong atau mengupas
kulit bawang. Malah ‘drama’ air mata itu berterusan sehingga adakalanya mood
memasak sedikit terganggu. Lebih memburukkan keadaan apabila alasan ini
digunakan untuk mengelak diri daripada memasak. Penulis berasa pelik dengan
fenomena ini lantas jari-jemari ini pantas menari di atas papan kekunci untuk
mencari jawapan kepada persoalan yang selama ini berlegar di dalam minda.
Mengapa
kita menangis kerana bawang?
Bawang
menyebabkan anda menangis kerana semasa dipotong, sel-selnya akan rosak.
Kesannya, sejenis enzim yang dinamakan Allinase dibebaskan. Kemudian Allinase
akan berpecah menjadi bahan kimia lain yang dipanggil 1-propenyl-Lcysteine
sulphoxide dan bertukar menjadi 1-propenylsulphenic acid. Bahan
kimia itu kemudiannya akan bertukar menjadi gas propanthial s-oxide. Gas
kimia itu juga dikenali sebagai faktor lakrimator yang menyebabkan anda
menangis.
Apabila gas
itu terkena pada membran berlendir yang melapisi kornea, saraf akan menghantar
isyarat ke otak agar kelenjar mengeluarkan air mata. Air mata itu fungsinya
adalah untuk membersihkan mata daripada sebarang benda asing yang menggangu.
Jadi, apa
yang perlu dilakukan untuk mengelakkan anda menangis semasa memotong bawang?
- Pertama, gunakan pisau yang tajam. Pisau yang tajam dapat mengurangkan kecederaan pada sel bawang, yang mana hal ini akan menyebabkan gas yang memedihkan mata terbebas.
- Kedua, potong bawang di dalam atau di bawah air kerana air boleh melarutkan bahan kimia yang dikeluarkan oleh bawang.
- Ketiga, simpan bawang di dalam peti sejuk sebelum memotongnya. Suhu yang sejuk boleh menghalang bahan kimia tersebut daripada terbebas.
- Keempat, gunakan kipas untuk mengalihkan gas asid sulfurik jauh dari anda. Selamat mencuba!
Disediakan
oleh,
Mohd Azrizan bin Bakir
Jurnalist Unit Penerbitan dan Penerangan,
PERUBATAN Cawangan Mansurah
0 Comment